středa 26. listopadu 2008

U zubaře na Krkavce


pouze dodávám ilustrační fotku, kterou mi poslal Šampón šampión a která hezky podtrhuje Mírův komentář k článku o drytoolingu na Krkavce;-)

!!!devět z deseti dentistů doporučují drytooling!!!

Pojďte (se) toolit...

Neděle ráno, pokoj pro hosty u Matějců v Bořkově u Semil. Janek se právě probouzí. S velkou námahou rozlepuje nejdřív jedno oko a pak druhý. Za oknem sněží a všechno je bílý. Janek zjišťuje, že ho ze včerejšího bouldrování na SBS openingu bolí ruce. A ramena. A prsty. A záda. Janka bolí celej člověk. I přesto se nezhroutí zpět do postele, ale jde si dát sprchu a snídani made in paní Matějcová. Mňam - buchta se švestkama a rebarborou. Kafe. Myšlenky se stáčej na dnešní den, aneb co bude, než se zase bude kodrcat do Brna. Míra včera říkal, že bychom zajeli na Krkavku na drytooling?? Hm, proč né..
Janek jde do patra mrknout na Míru, jestli ještě spí nebo někde hází už venku sníh. Spí a spokojeně oddechuje s otevřenou pusu a s rukama pod bradou jako by drtil nějakou neviditelnou lištu. Leze i ve spánku...


Janek se raduje z ladovského listopadu na přístupové cestě na Krkavčí skálu.


Neděle, těsně před polednem. Janek a Míra stojej pod značně převislou skálou o patro výš, než je něco málo přes rok otevřená Krkavka. Potkali Šampóna a manžele Mázlovi. Šampón právě drtí cestu za M8+ (nebo tak ňák). To "M" znamená, že leze v mačkách (mačkolezečkách od Triopu) a s cepíny v rukou a klasa je prej o něco lehčí než to samý číslo v UIAA. Prostě drytooling. Aneb nástroje do ledu a sněhu "na sucho". Šampón leze suše a zastavuje se až u posledního boltu před slaňákem, kde je těžkej bouldrovej krok. Janek čumí (as usual). Cestu si zkusí na topvoup Míra a Janek po něm.


Jíťa Mázlová v topu, Šampón v RP pokusu o zmiňovaný M8+.


Ze skal visí záclony rampouchů, co stačily natýct jenom za dva dny mrazu. Lesem chumelí a v prudkým svahu kaňonu Jizery (Riegrovka) leží minimálně 30 čísel prašanu. Je to romantyčka.
V tuhle chvíli je mi to ale jedno. V tuhle chvíli mám pravou nohu hozenou přes hranolovitej převis (přes koně), levej cepín zaklesnutej v sokolíkový dírce a pravým marně šmátrám kam až dosáhnu, protože tam je prej madlo. Levou nohou hrabu mačkou o skálu a ta skřípe. Uff, madlo dosaženo, zdvihám se zase na obě dvě. Následuje kus v relativně kolmým, pak mírně převislým, pak neberoucí koutek, kde zbraně pokládám jenom hrotama na tření na malý skalní plošinky a čekám, kdy zbraně vyjedou a vymlátěj mi úsměv nebo kdy se skála vydrolí a zbraně mi vymlátěj úsměv. Opravdu nemůžu říct, že by v tomhle stylu lezení byla nouze o napětí. Všechno je nový. Jak asi drží hrot cepínu v centimetrový dírce na bočáka? Když se cepín pořádně vykroutí a hrot se v dírce protisměrně zaklesne, tak prej jak řidítka. Fakt? Mám tomu věřit? Strašně se šťavím, jak neustále váhám jestli zbraně drží nebo přední hrot maček stojí. Nezvyk. Ještě, že lezu s horníkem (jak říkaj Mázlovi).
Jsem v převislým koutku a dělám mega zdvih na nohou a nátah pravačkou s hrotem na tření tak vysoko, že pravej cepín mám zavěšenej nakonec ve výši hrudníku, a levačkou hledám zase "madlo". Jako madlo mi tam nahoře, kam hrot cepínu dosáhne, nic nepřipadá, ale nakonec zbraň za něco zaklesnu. Čapnu ji i druhou rukou, druhej cepín jen tak mezi prsty, jako jsem to odkoukal od Majzlíka, zaberu čistě ve smyslu Kolouchovy RP mantry "stisknout, zmáčknout, zatáhnout" nastoupám a konečně vidím, v čem mám založenej ten jedinej cepín, na kterým právě visím celou svojí vahou. Na ničem! Jen tak tam je položenej na tření. Tohle všechno už se ale odehrává v několika mikrosekundách. Vidím, že zbraň není zaháknutá v žádným madle. V tý samý chvíli jsem se už ale zdvihnul natolik, že cepín přestávám zatěžovat jenom směrem dolů, ale teď taky směrem kolmo od skály. To nemůže skončit dobř....áááááááá. A už se motám jak na obrtlíku do horního jistícího lana, adrenalin mi stříká z uší a mám co dělat, abych udržel cepíny v ruce a nepustil je na jističe Míru. Když se konečně zase rozmotám, spouští mě Míra prostorem zpátky na zem. Přistávám 4m od stěny - i tahle nejmíň převislá cesta v sektoru je převislá. Vracím Šampónovi zapůjčený boty s mačkama a jdu nacvakat pár fotek. Pro dnešek a pro začátek to stačilo.



Jeden z nejlepších českejch pískařů a na skalách i drytoolistů Luboš Mázl nastupuje.

Drytool je hustej. Drsnej. Perfektní trénink, síla je fakt potřeba. Umožní člověku dostat se i uprostřed ladovský zimy na skály. To se mi na něm líbí asi nejvíc. Domlouvám s Mírou, že až zase příště přijedu na Sever, půjdeme společně na jeho drytool cestu Vlaštovka. Když to píšu, lehce mě zamrazí v zádech - chutí a respektem. To přesně vystihuje moje první dojmy z týhle lezecký disciplíny.


I mistr Majzlik někdy vezme za vděk okem nejtu - pro cepín ideální "chyt".

pondělí 24. listopadu 2008

Jak klucí Semilský otvírali bouldrovku


Koulaudovat se dá všechno, i nebytový prostory. Musíte se to udělat ale kvalitně a důstojně kolaudovanýmu objektu. Jak na to mi ukázal SBS klan tenhle víkend v Semilským podzemí a já to teď ukážu vám.


V sobotu otvíral Míra, Křéma a spol. bouldrovku v Semilech, na který nechávala parta lezců a nadšenců ruce od letošního jara. Nová stěna se musela zajet čím jiným než závodama, který společně s následnou "otevírací party, vytvořily výživný podhoubí pro setkání několika desítek semiláků i přespolních. Když si vezmu, že na každýho závodníka se během sobotního odpoledne, večera a noci, na stěně objevili min. 2,5 návštěvníci - nezávodníci, lze akci prohlásit v daným demograficko-kulturním kontextu za společenskou událost víkendu. Organizátorům nezbylo než pogratulovat, protože tohle, to se jim fakt povedlo. Všichni kdo tam přišli, tak byli pozitivně překvapený a čuměli. Ať už na stěnu, na zápolení rekreačních bouldristů, na to jak se jim na baru pomalu plní půllitr s řádně pěnivým pivem nebo na známý, se kterýma se dlouho neviděli.



Sklepní prostory pro malou, ale "výkonnou", stěnu našli ve vile semilskýho starosty Honzy Farskýho. A protože lezení není jen o samotným sportu (jako všechny ostatní sporty) a patří k němu neodmyslitelně specifická forma zábavy - lyžaři tomu říkaj aprés ski - vyžadující kvalitní pitnej režim, v prostorech SBS (Semilský boulder sklep) nechybí bar, kde se při "otevírací party" točil Skalák 11st. a připravovaly další jednodruhový nápoje na bázi ethanolu.


Na světě je víc o jednu domácí bouldrovku s brutálně převislýma profilama, nebezpečně nízkým stropem a potenciálem pro další kvalitní akce, ať trénikový, závodní, společenský aj (radši nejmenovat, Horomíra má přece jen na starost nevyzpytatelnou mateřskou školku;-)










Závodilo se na deset bouldrů rozdělenejch do 4 obtížnostních kategorií (1-3 lehký, 3-6 těžký, 7-9 hodně těžký, 10 ultimate) a lezlo se na přelez. Závodníci se nakonec rozřadili nešikovně - z hlediska organizátorů, kteří museli rukama a hlavou stavěče Horomirka vymyslet a postavit finální boulder - a zároveň výhodně i z hlediska diváků, kterejm tak byla nezáměrně připravená zábavná podívaná s nábojem "finále". Základní část prostě neměla vítěze. 4 lezci a 1 lezkyně dali každý prvních šest bouldrů z 10 postavenejch. Jednoduše to, co Míra postavil od čísla 7 nahoru, se nám nikomu přelízt nepodařilo.

Nejlíp se s finálním problémem poprala Lenka Fr., která v nejlepším ze stanovenejch třech pokusů tečovala top, a zaslouženě tak vyhrála mužskou kategorii. V holkách se 3 celý účastnice dělily o 1.-3. místo rovným dílem po vylezení prvních 3 bouldrů. Perličkou závodu bylo přelezení všech 11 bouldrů na OS Šampónem, kterej si je dal aspoň cvičně po příjezdu z vítěznejch závodů na obtížnost - jury ho prozíravě z klání předem vyloučila.



Já jsem si celou akci užil luxusně, vlastně mi to nejde ani popsat, to jste si měli prožít taky!!


odkaz na galerii fotek z akce: http://sbs08.rajce.idnes.cz/OTEVIRACI_PARTY_SBS/

středa 5. listopadu 2008

3, 2, 1, ... u r dead!

Vítám vás countdownem od kapely INSANIA, který startuje snahu, vytvořit do budoucna blog o zážitcích nejrůznějších druhů lemovanými těsným vztahem k zelené přírodě, lezení a větru v plachtě..Držte mi palce, ať si na to najdu dost času a neskončí to jako plácnutí do vody - třeba se pak pobavíte a něco se dozvíte. Peace and respect people!